Livet er det fineste – #sjekkdeg

«Hei, det er fra legekontoret. Passer det å snakke litt nå?» Hun rekker ikke si mer før hele kroppen min stivner til. Det er akkurat som om hjertet hopper over et slag. Det er ikke bare en klisje. For det skjer. Jeg klarer ikke puste. Magen blir bare en hard klump.

Jeg ser raskt i speilet på barna i baksetet. Jeg tar automatisk tak i hånda til mannen min. Han ser på veien, men jeg merker at han skjønner. Det er nesten en uke siden prøvesvarene skulle vært klare og vi har pustet lettet ut. Vi har jo ikke hørt noe. Vi har tenkt at de har vært fine.

«Det er ikke noe farlig, vi har bare rutinemessig sendt deg et brev som du strengt tatt ikke trenger å få. Jeg ville bare ringe deg så du slapp å uroe deg unødvendig!»

Jeg synker ned i bilsetet. Det lille harehjertet mitt slår fortsatt som en tamtamtromme, men jeg kan puste igjen. Celleprøven var forurenset og kunne ikke gi et tydelig svar, men HPV-resultatene var negative. Jeg trenger ikke ta en ny prøve om noen uker. Jeg kan vente til neste år. Det er ikke som forrige gang jeg fikk telefonen. Jeg må ikke opereres så fort som mulig.

For jeg har hatt det en gang. Alvorlig celleforandring. Utviklet på under ett halvt år. Jeg hadde fulgt legens oppfordring og tatt undersøkelsen hvert tredje år. Før henvisningen til prøverørsforsøk ble sendt i 2010 måtte jeg ta en ny test. Ren rutine. Alt så jo bra ut for bare seks måneder siden. Nå var plutselig alt forandret. Jeg satt på et legekontor og ristet. Jeg skulle gifte meg om tre måneder. Vi skulle endelig sette i gang prosessen med å få barn. Men før det, før noe annet, måtte jeg opereres.

Jeg spurte om det kunne utsettes. Til etter bryllupet. «Helst ikke» sa sykehuset. «Dette går for fort». Hodet mitt var et eneste kaos. Jeg skulle jo bli mamma! Ikke syk…

Og sånn ble det heldigvis. Fordi jeg måtte ta den ekstra testen.

Livet er det fineste! sa Thea Steen.

Hun fikk ikke fortsette å leve det, men ekkoet av hennes ord synger fortsatt mellom veggene. Sjekk deg! Sjekk deg for barna dine sin skyd, for mannen din. Sjekk deg for din skyld og for moren din som bar deg sin skyld. Sjekk deg for livets skyld. For å få fortsette å leve det!

Vi har ingen å miste til livmorhalskreft.

#sjekkdeg

Følg meg på Facebook og Instagram – og på Snapchat!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *