Oldefar

Du ser på henne med et blikk jeg nesten ikke tror jeg har sett før. En kjærlighet og hengivenhet som treffer meg så langt inn i hjertet som det går an. Du ser på henne og jeg ser en glede, og en sorg.

For det må være så vanvittig å sitte og se på de som har kommet etter en selv. Hun som har fått barn og nå barnebarn. Dine egne barnebarn som holder frem sine egne barn. Dine etterkommere. Familiens fremtid. Og du er fortiden. Du er det som har skjedd, det som var. Snart er du ikke mer.

Du føler deg svimmel. Kroppen verker og dagene er så like. Du er alene. I den store leiligheten. Du ønsker deg ikke noe til jul, vil ikke være til bry. Jeg tror du gruer deg til den første julen uten henne. Det gjør jeg også. Jeg husker så godt da jeg kjørte dere hjem i fjor. Da dere gikk inn i natten, sammen. Arm i arm bortover glatta. På vei hjem etter nok en julefeiring. Jeg husker at jeg tenkte at dette kanskje var den siste.

Jeg fikk rett.

Du ringer meg på ettermiddagen. Etter at vi har vært og sett Lillemann gå Lucia-tog. «Hun er så god» sier du. «Helt fantastisk rett og slett!» For du klarer ikke ta øynene fra henne. Lillesøster får frem noe i deg som jeg ikke trodde jeg ville se. Og når Lillemann løper bort til deg og kaster seg inn i den litt ustøe favnen din, så ser jeg en stolthet så stor at jeg nesten ikke tror du finner ord selv.

«Hadet, Oldefar!!!» Roper han, og hopper nedover gangen… Og du ser etter ham. Hvor lenge får du oppleve mine små?

Følg meg på Facebook og Instagram – og på Snapchat heter jeg jannorama.no

7 kommentarer

 1. Så fint innlegg her har lillegutt 5 oldeforeldre og tippoldefar på 90 år! Jeg er det eldste oldebarnet og nå har jeg også fått barn. Han sa at når sønnen hans har blitt oldefar, da føler han seg gammel vi er så heldige for han har godtatt at vi er en familie litt utenom det vanlige, her er det to mammaer og en liten gutt! Men han syntes fortsatt det er like stas, hadde forventet at han kanskje ville syntes det var litt rart siden det ikke var helt vanlig før, men han takler det like bra som alle andre

  1. Kom ikke med noen smilefjes så ser ut som alt henger sammen :p

  2. For en fantastisk tippoldefar!!! Han har mye å lære mange…❤️

 2. Ønskemamma

  Åååå, nå strigråter Ønskemamma.
  Så vakkert og vondt dette lille livet er. ❤️

  1. Helt hjerterått…❤️

 3. Olderforeldre er så fantastisk. Våre har to oldemødre og en oldefar. Vi er på sommerferie hos oldemor Inger hver sommer sammen med mormor og morfar. ingen fancy ferie, vi bor bare hjemme hos slekt, men tror at det har en verdi i seg selv. Så tar vi ganske mange utflukter for ikke å slite ut oldemor. Det andre oldeforeldreparet er vi ikke innom hvert år, men i år var vi der nesten en uke.

  1. Det er så magisk å se de sammen… Varmer langt inn i sjela, og gjør det enda tristere å tenke på de som ikke får oppleve gleden…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *